Az oldal frissítve volt: 2025.12.20.
Krétai citromfű
Melissa officinalis ssp. altissima vagy Melissa officinalis var. cretica
A közönséges citromfű (Melissa officinalis) egyik délkelet-mediterrán, krétai eredetű változata.
Különlegesség
A krétai változatot sok hobbikertész azért kedveli, mert tömöttebben nő, aromája pedig intenzívebb és tartósabb, ezért teának és friss felhasználásra is nagyon jó.
JellemzőiEredet: Kréta szigete és a környező mediterrán régió.
Megjelenés: Levelei általában erősebb illatúak és aromásabbak. Sok változat nagyobb, erősebben fogazott levelekkel rendelkezik. A növény erőteljesebb növekedésű is lehet a közönséges változatnál.
Illat és íz: Kifejezetten citromos, néha enyhén fűszeresebb aromájú. Aromája intenzívebb, ezért kedvelt fűszernövényként és teának.
Felhasználás
Tea: Nyugtató, emésztést segítő, enyhén fertőtlenítő hatású.
Konyha: Ázsiai és mediterrán ételekhez, desszertekhez, limonádékhoz.
Gyógyászat:
Idegrendszeri nyugtatás
Alvássegítés
Enyhe emésztési panaszok csökkentése
Vírusellenes és antioxidáns hatás (hasonlóan a közönséges citromfűhöz)
Napfény: Szereti a sok napsütést, de félárnyékban is boldogul.
Talaj: Laza, jó vízelvezetésű, enyhén meszes talaj ideális.
Öntözés: Mérsékelt vízigény. A mediterrán eredet miatt jól tűri a szárazabb időszakokat.
Télállóság: A hagyományos citromfűhöz hasonlóan viszonylag télálló, de hidegebb klímán enyhe takarás hasznos lehet.
Beltéren: február végétől – áprilisig
Szabadföldbe: április végétől – májusig (amikor már tartósan 10–12 °C felett van az éjszakai hőmérséklet)
A citromfű magjai aprók és fényre csíráznak, ezért: NEM kell takarni őket földdel, csak enyhén a talajhoz nyomni.
Csírázási hőmérséklet: 18–22 °C.
Csírázási idő: 10–20 nap is lehet.
Moldvai sárkányfű fűszer – és gyógynövény
Dracocephalum moldavica
A moldvai sárkányfű egy egynyári, aromás gyógynövény- és dísznövény.
Ázsia hidegebb területein (pl. Dél-Szibéria, Észak-Kína) honos, de világszerte termesztik kertben és fűszerkertben egyaránt. Egyéves, lágy szárú növény, napfény - és melegkedvelő.
Jellemzői
Felhasználás
Gyógyászat:
Emésztés:
Tea készítése
Íze: citromos–mentás, enyhén fűszeres, nem keserű
Önmagában is kellemes, nem kell édesíteni.
Termesztés
Vetési időszak
Hobbi-, bemutató-, dísz-, utca-, virágoskertben, parkban stb. csoportos előtérnövényként, ágyasokban vagy foltos telepítéssel természetes hatást kelt.
Orvosi pemetefű - Marrubium vulgare
A pemetefű egy ősi, nagy tiszteletnek örvendő gyógynövény, amelyet főleg köhögéscsillapító, légúti tisztító és emésztést segítő hatása miatt használnak. Magyar népi nevei: fehér pemetefű, pemetefűfű, pemetefüves gyopár.
JellemzőiÉvelő, erősen aromás gyógynövény.
Magassága: 30–60 cm.
Levelei: szürkés-zöldek, erősen molyhosak, jellegzetesen ráncosak.
Virágai: fehér, gömbös álörvökben állnak.
Íze: keserű – ez adja a gyógyhatást.
Hely és talaj: Szereti a napos, száraz, meleg helyeket. Száraz, kavicsos, gyengébb talajon is jól fejlődik. Kifejezetten aszálytűrő.
Tavaszi vetés: Márc.–máj., magját elszórva, tavasszal magától ki kell.
Őszi vetés: Szeptember–október
Teljesen télálló mag, hideghatásra jobban csírázik
Csírázási idő: 10–20 nap
A magokat nagyon vékonyan, max. 2–3 mm földdel fedd.
Túlöntözni nem szabad, mert szárazságkedvelő növény.
Az orvosi pemetefű hivatalosan is elismert gyógynövény.
Fő hatásaiKöhögéscsillapító, nyákoldó, segít a letapadt váladék feloldásában
Légutakat tisztító (megfázás, hurutos köhögés)
Emésztést serkentő, étvágyjavító
Máj- és epe-működést támogató, enyhe antibakteriális hatással.
Tea, szörp (pemetefűszörp), köhögés elleni cukorka kivonatok, tinktúrák.
1 teáskanál szárított föld feletti rész
2,5 dl forró víz
10–15 perc áztatás
(keserű, gyakran mentával, kakukkfűvel lágyítják.)
Shungiku – ehető krizantém – levélzöldség
Glebionis coronaria
Származáshelye valószínűleg Kelet-Ázsia vagy Eurázsia térsége. Főként Kelet-Ázsiában, itt is elsősorban Japánban terjedt el. Egyéves, lágy szárú növény, közepesen napfény - és melegkedvelő. Viszont a hideget is elég jó tűri. Fagytűrése -3 -5 °C
Különlegesség
Ázsia különleges és szép növénye. Egyedülálló jellegzetessége azonban, hogy levelei, virágja ehető. Zsenge állapotában kissé kesernyés, csípős, gyöngén mustárízű leveléből, virágából vitaminos salátát, körítést készítenek. Húsok fűszerezésére is felhasználható.
Jellemzői
Felhasználás
Termesztés
A shungiku rövid tenyészidejű, ezért akár többször is vethető.
Vetési időszak
Hűvösebb időben jobb ízű, kevésbé keserű.
Vetése, zsenge levélnek
Tőtávolság: Ritkítva 15–20 cm
Vetési mélység: 1–1,5 cm
Sortávolság: 30-40 cm.
Szedés
Hobbi-, bemutató-, dísz-, utca-, virágoskertben, parkban stb. csoportos előtérnövényként, ágyasokban vagy foltos telepítéssel szemet gyönyörködtető. Július közepétől a komolyabb fagyokig virít.