TÖKFAJTÁK
Cukkini termesztése:
vetés ideje magról, állandó helyére: május - július (fagyok után)
magvetés ideje palántaneveléshez: március - április
magvetés mélysége: 2-3 cm.
sortávolság: 100-120 cm.
tőtávolság: 80-100 cm.
Főzőtök- Erdélyből
Nagyméretű, fehér főzőtök, indás futó fajta.
Nagyon bőtermő, a fagyokig hozza a termést, nagyon jóízű, ellenálló fajta.
Bokros főzötök (zöld)
Bokros főzötök (fehér)
Csillagtök (patiszon) - 85 napos
- hagyományos lapított, (ufó) formájú fehér patiszon
- átmérője 15-20 cm, magassága 4-6 cm, termése 1-2 kg.
Cukkini - zöld (hagyományos)
Cukkini - sötét zöld (fekete erdő)
- nagyon bőtermő és jó ízű
Cukkini - sárga (arany)
- egyik kedvencem nagyon ízletes, édes, bőtermő
Cukkini - csíkos zöld, (Olasz)
Bokor típusú, korai fajta. Termése keskeny hosszúkás. Bőtermő, egész évben termeszthető, egész a fagyokig terem. Betegségeknek, jó ellenálló fajta.
Cukkini - világoszöld
Cukkini gömb, kerek alakú
- nagyon ízletes
Sütőtök - japán (hokkaido)
Sütőtök - kanadai, orange, (bébitök)
Sütőtök, Nagydobosi, (Döblec) Erdélyből
- ez a Nagydobosi sütőtök, nagy méretűre növő fajta, szép narancssárga színű, kivűl, belül. Nagyon édes (cukor édes), jó vastag húsú, van mit enni belőle!
A képen látható Nagydobosi sütőtök, 13 kg.
Sütőtök (futsu black) Japán
- kivűl (fekete), sötét kék a színe, belül narancssárga színű
Sütőtök óvári hengeres
Ősi magyar sütőtök
Sötés narancs, rozsdásbarna zöldes színű kívül, sötétnarancs belsejű lapított kerek formájú 4 kg. átlagtömegű, jól tárolható fajta. Egyik legizletesebb fajta, édes jellegzetes gesztenyés ízű.
Tatume sütőtök
A mexikói konyha elengedhetetlen alapanyaga, de Texasban is népszerű. Kissé hosszúkás, nagyon ízletes gyümölcs. A virágja is ehető.
Nagyon bőtermő, ültetés után 50-65. napon már szedhető. Sütőtökként az érett termést lehet használni, a fiatal, zsenge gyümölcsöket ugyanúgy lehet felhasználni, mint a cukkinit, de annál sokkal finomabb. Betegségeknek ellenálló, robosztus növekedésű. 2-3 kg-ra nő meg.
Olajtök (Cucurbita pepo convar. ovifera L.)
- héjnélküli magvú
A magok héj nélküliek, innen származik a héjnélküli magvú tők elnevezés is.
Vetését a tavaszi fagyok elmúltával és legalább 8-12 °C-ra felmelegedett talajba kezdjük meg. Ez szabad földön általában május első felében következik be, de néha már április végén is vethetjük. Túl késői (május végi) vetéssel csökken a hozam. Palántázni nem szükséges. A magokból 3-4-et tegyünk egy-egy fészekbe, a fészkek egymástól 50-70 cm-re legyenek. Nedves talajon 2-3, szárazabb körülmények között 3-4 cm mélyre helyezzük a magokat.
A terméshús főzeléknek, az olajos mag dió helyett süteménybe való. Orsógyökere mélyen hatol a talajba és dús oldalgyökereivel gazdagon hálózza be az alsó és felső talajréteget. Gyökere függőleges irányban meghaladja az egyméteres hosszúságot, ennek köszönheti jó szárazságtűrő képességét. Kissé szegletes, húsos szára több méter hosszú is lehet.
Melegigényes növény. A magok csírázásához 8-10 °C feletti hőmérséklet szükséges, optimális csírázási hőmérséklete 25 °C körül van. Kelés után 10-15 °C-on tartva jobban megerősödnek a gyökerek, mint ennél jóval magasabb hőmérsékleten. Magtermesztéskor a magérés időszakában magas hőmérséklet szükséges. Takarmányozási vagy étkezési célra alacsonyabb hőmérsékleten, hűvösebb klímán is termeszthető. A terméskötés idején szükséges hőmennyiség fajtánként változó. Fagyérzékeny. Késő tavaszi és kora őszi fagyok egyaránt veszélyeztetik a termesztést. Magyarország éghajlati viszonyai alkalmasak az olajtöknek.
Jó szárazságtűrő. A száraz viszonyok között legjobban termeszthető tökfélék egyike. Száraz homoktalajon is megkísérelhető a termesztése. Házikertben, palántás szaporítással kevésbé alkalmazkodik a szárazsághoz. Szeszélyes és egyenlőtlen hazai csapadékviszonyaink ellenére öntözés nélkül is termeszthető, de aszályos időben egy-kétszeri öntözést meghálál. A szélsőségesen rossz talajtípusok kivételével szinte minden talajon megterem és szép termést hoz. Talajigénye a laza szerkezetűek felé tolódik el, még akkor is, ha ezek jóval szárazabbak. Az erősen kötött, nedves agyagtalajokat kerüljük. Morzsalékos, közömbös kémhatású, meszes, homokos vályogtalaj az ideális számára.
Tápanyagigényét leginkább szerves trágyával elégítjük ki. A talaj állapotától függően 10 m2-re 20-60 kg érett istállótrágyát szórjunk ki. A szervetlen tápanyagok közül nitrogénre főleg a terméskötés után, a bogyófejlődés folyamán van szüksége. Virágzásig a szükséges nitrogénnek csak a negyedét, termésképzés idején a 3/4-ét veszi fel.
Betakarításra általában az ősz közepén (tenyészidő 150-170 nap) kerül sor, ekkorra már az érett, sárgacsíkos termések nagy részének a héja kemény (a köröm nem megy bele), kocsánya és szára száradni kezd. A kocsánnyal együtt levágott terméseket ajánlatos 5-10 napig utóérlelni. Az óvatosan, kézzel kiszedett magokat a jól utóérlelt termések bélanyagától könnyen elválaszthatjuk, így nem szükséges megmosni.
A magokat vékonyán kiterítve, száraz, szellős helyen szárítsuk meg, hogy finom, „ezüstös héjúak" legyenek. A magozás után fennmaradó nagy mennyiségű húsrész (húsvastagság: 3-4 cm) nemcsak takarmánynak, hanem tápanyagvisszapótlásra is alkalmas.
A leszedett termések fagymentes helyen 4-8 hétig tárolhatók. 10 m2-en 15-20 db (60-80 kg) töktermésre, illetve 1-3 kg maghozamra számíthatunk. Ezermagtömege: 250-300 g.
A kimagozott terméshúsból igen finom lekvár készíthető, mert nagy a szárazanyag- és cukortartalma. A többi tökféléhez hasonló főzelék készítésére is alkalmas. A magok süteményekben dió, mandula vagy mogyoró helyett használhatók.
Zöldpettyes lopótök