Az oldal frissítve volt: 2023.11.04.
Hasznos ősi trópusi növény
ACMELLA OLERACEA (ISKOLAVIRÁG, FOGFÁJÁS NÖVÉNY)
Ára:2.600 Ft./db. 10-12 cm.-es cserépben.
- 3.800 Ft./db. 14 cm-es cserépben, nagyobb növény.
Cserépben érdemes tartani, mert nem fagytűrő! Szobanövényként, dísznövényként tartva látványos szép növény.
Kiültetni is lehet kertbe, magaságyásba, ha hagyjuk kiszorodni a magját, május végén magról újrahajt!
Brazíliából került Magyarországra, ott jambu-nak hívják!
A virágfejek nagy mennyiségű fájdalomcsillapított tartalmaznak: Spilanthol néven. Szájüregi betegségek, láz, reumás problémák kezelésére használják. Gyógyító hatása többek között a: Impotencia, és merevedési zavarok, hidegrázás, mandula gyulladás, torokfájás, és ízületi gyulladás. A virágfejet frissen, szárítva és porítva használják, a gyökerek és levelek is ajánlottak.
Ételek készítésénél, leveleit használják, salátáknál, vagy levesekbe, viszont csípős ízét, a főzés hatására elveszti! Thaiföldön kókusztejben, curry-ban használják, viszont ott a virágokat is bele teszik! A virágrügynek füves íze van, amelyet erős bizsergő vagy zsibbadó érzés okoz, gyakran túlzott nyálazás követi, ugyanakkor hűsítő érzést érezni a torokban. Használják még teákban is. Összességébe „karrierjét” a fájós fogak, érzéstelenítésének köszönheti.
Saját nevelésű és szaporítású trópusi növényt kínálok, vegyszer és műtrágya mentes neveléssel! A képen a saját nevelésű növények láthatóak!
Részletesebb leírás:
Szokások és hagyományok:
Az Acmella oleracea nagyon ősi felhasználású növény.
A chachapoyák vagy „a felhők harcosai”, az inkák leszármazott amazóniai törzse mindig is ezt a növényt használták fogfájás kezelésére; Francoise Barbira Fredman francia orvos-antropológus tapasztalta meg e vidékeken való tartózkodása során, aki fogorvos híján kipróbálta ezt a csodálatos hatású szert: „egy titokzatos növény sárga virágokkal, amely varázsütésre eltüntette fájdalmamat”.
Ez a növény széles körben elterjedt, valamint származási területein Ausztráliában, Indiában, Malajziában és Srí Lankán, ahol széles körben alkalmazzák a hagyományos gyógyászatban nagyon különböző betegségek kezelésére.
Ezt a növényt élelmiszer- és gyógyászati célokra egyaránt használják.
Élelmiszeri felhasználás során a növény levelei párolt zöldségként használhatók. A nyers leveleket saláták, levesek és húsok fűszereként is használják Brazíliában és Indiában.
Gyógyászati felhasználás esetén a levelek és a virágfejek fájdalomcsillapítót tartalmaznak, amelyet a fogfájás és az ínyfertőzések elzsibbasztására használnak. A zsibbadás két-húsz percig tart.
A bimbók savanykás-sós ízűek, ami végül zsibbadt és hűsítő érzést hagy a torokban.
A fájdalomcsillapító hatás azonban nem az egyetlen tulajdonsága ennek a növénynek.
Az Acmella hagyományos alkalmazása számos betegség kezelésére javallt, ideértve:
– szájbetegségek (fogfájás, fogszuvasodás, afta, torokfájás, ínygyulladás)
– vágások, hólyagok, sebek és kelések (fertőtlenítőként és baktériumölőként);
- fájdalmas állapotok (fejfájás, izom- vagy ízületi fájdalom, reuma);
– megfázás, láz és köhögés (immunrendszer serkentő, lázcsillapító);
- húgyúti fertőzések, candidiasis, herpesz (antibakteriális, gombaellenes és vírusellenes szerként alkalmazzák);
– peszticidként (malária megelőzés) és rovarirtó szerként;
- emésztőrendszeri rendellenességek (gyomorfájdalom, gyomorhurut, hasmenés vagy székrekedés, az alkoholos másnaposság kellemetlen tüneteinek megszüntetésére);
- afrodiziákum hatás.
De, amint már említettük, ennek a növénynek a felhasználása differenciált és változatos az azt használó populációktól függően.
Többek között számos tudományos publikáció igazolta e hagyományos felhasználási módok hatékonyságát, és számos egyéb farmakológiai tulajdonságot fedeztek fel: jelenleg az Acmella oleracea kivonatokat több mint 60 különböző típusú betegség kezelésére használják, bizonyítva, hogy a készítményekre, ill. gyorsan növekszik az e növény kivonatán alapuló készítmények.
A növényt vérhas és reuma kezelésére, valamint az immunrendszer erősítésére is ajánlják. Vérparaziták, különösen malária ellen alkalmazzák, profilaktikusan és gyógyítóan egyaránt.
Részletekben a levelek szialagógok; a levelek és a virágfejek fájdalomcsillapítók, féreghajtók, antibakteriálisak és gombaellenesek.
A gyógyászati vegyületek egy része szárítással vagy fagyasztással elpusztul.
In vitro vizsgálatok erős antibakteriális hatást mutattak az Escherichia, Klebsiella, Proteus, Pseudomonas, Salmonella és Staphylococcus ellen. A Candida albicans szintén gátolt.
A levelek és virágok főzete vagy forrázata hagyományos gyógymód a dadogás, fogfájás és szájgyulladás ellen.
A növényből származó kivonatot különféle élesztőgombákkal és baktériumokkal szemben tesztelték, és lényegében inaktív volt. Kimutatták, hogy patkányokban erős vizelethajtó hatása van.
Növényként a fájdalomcsillapító hatást az N-izobutilamid-frakciót tartalmazó összetevők jelenlétének tulajdonítják, mint például a spilanthol, amely anyag hatékony szialógnak bizonyult, nyálelválasztást elősegítő szer. A spilanthol transzdermálisan és a szájnyálkahártyán keresztül szívódik fel. A spilanthol aktiválhatja a TRPA1-et, egy specifikus tranziens receptorpotenciál (TRP) ioncsatornát a szájüregben. A kapszaicin, allizotiocianát és fahéjaldehid mellett a spilantholról is beszámoltak, hogy befolyásolja a szájüregben lévő katekolaminok idegpályáit, amelyek elősegítik a nyáltermelést.
Az olajat hagyományosan a növény minden részéből vonják ki.
Elkészítési módszer:
Az Acmella oleracea különleges tulajdonságokkal rendelkező növény mind élelmiszer-, mind gyógyászati felhasználásra.
Világszerte frissen vagy szárítva és őrölve használják a virágfejeket, de javasolták a gyökerek és a levelek használatát is.
Biokémiai összetétele csípős ízt ad a salátáknak, serkenti a nyálmirigyek működését, miközben zsibbasztó hatással van a nyelvre és az ajkakra.
A növény leveleinek elfogyasztása emlékezetes élmény. Illatuk hasonlít minden zöld leveles zöldséghez. Az íze viszont némileg az Echinaceára emlékeztet, de a növény keserű és néha émelyítő eleme nélkül. Először egy erős fűszeres hő terjed kifelé a nyelven keresztül, és bizsergő érzéssé válik. Ezzel a nyálmirigyek működésbe lépnek, és nagy mennyiségű nyálat termelnek. A bizsergés terjedésével savas (enyhén fémes) élességre lágyul, bizsergés, majd zsibbadás kíséretében. A zsibbadás egy idő után (személytől és az elfogyasztott mennyiségtől függően két-húsz perc) elmúlik, a csípős utóíz egy óráig vagy tovább is megmaradhat.
A növény nagyon kedvelt alapanyaga az amazóniai leveseknek, a Madagaszkáron élő európaiak kedvenc zöldségévé vált.
A növényből származó kivonatot, amelyet néha jambunak neveznek, ízesítőszerként használják élelmiszerekben, rágógumikban és rágódohányban.
A Jambu kivonat kozmetikumokban és samponokban is használható.
A legelterjedtebb és legelterjedtebb gyógyászati felhasználás a fog- és torok- és fogínyfertőzések kezelése.
Figyelmeztetés: A gyógyszerészeti felhasználások csak tájékoztatási célokat szolgálnak, semmilyen módon nem jelentenek orvosi rendelvényt; ezért nem vállalunk felelősséget gyógyászati, esztétikai vagy étkezési célú felhasználásukért.
Válogasson kedvére a honlap többi oldalán is.
facebook: https://www.facebook.com/szatmari.vegyszermentes.kertem/