UBORKA
Az uborka vagy népiesen ugorka (Cucumis sativus) a tökviráguak (Cucurbitales) rendjébe, a tökfélék (Cucurbitaceae) családjába tartozó növényfaj. Ugyanabba a nemzetségbe tartozik, mint a sárgadinnye. Számos nemesített változata létezik.
Az uborka lédús és sok ásványi anyagot (főként káliumot, foszfort, nátriumot, magnéziumot és vasat) tartalmaz, ezáltal kitűnő szomjoltó és kalóriatartalma is különösen alacsony: 10 kcal (42 kJ) 100 g-ban, sokféle vitamint tartalmaz
Az éhgyomorra fogyasztott uborkalének tisztító és étvágyjavító hatása van. A bőrgyógyászatban puhításra használják (maszk vagy lemosó formájában), így segít a pirosodás, a viszketés és a hámlás gyógyulásában.
Táplálkozási értékét azzal növeli, hogy kedvező hatású a gyomor működésére, nagy káliumtartalma vízhajtó hatású.
Megjegyzés: termesztésel kapcsolatos információkért és a saját terméseimről készült képekért, görgessen lejebb az oldalon.
Uborka ideális társnövényei: káposzta, zeller, zöldbab, fejes saláta, borsó, kukorica, kapor, borágó, borsikafű, bazsalikom
Uborka vetése palántázása:
Palántaneveléshez március, áprilisban kell a magot vetni, ha egyenesen a szabadföldbe vetjük a magját, április végétől - június végéig érdemes vetni.
Palántákat május - június hónapban ültetjük ki.
Vetés mélysége: 2 - 3 cm.
Sortávolság: 80 - 100 cm.
Tőtávolság: 20 - 30 cm.
Az uborka igényeiről röviden:
A legideálisabb hőmérséklet számára a 25°C, 10°C alatt már fázik, leállhat növekedése! Fény, víz, meleg és tápanyag igényes nagyon!
Paraszt uborka - nagy méretű, csemege (Erdélyből)
- nagyon jó ízű, és bőtermő fajta, nem keseredik, birja a meleget.
- eltevésnek, friss fogyasztásra, salátának kitűnő
Paraszt uborka - hagyományos, csemege (Erdélyből)
- nagyon jó ízű és bőtermő
- eltevésnek friss fogyasztásra kitűnő
Uborka - csemege, (Nográd megyéből)
- friss fogyasztásra és kovászos uborkának
- vastag fajtájú
Salátauborka
- vastag, sötétzöld, gyors növekedésű fajta
- középkorai
- keseredésmentes, betegségeknek ellenálló fajta
Banánuborka (uborkadinnye)
Termesztése és felhasználási módja az uborkáéhoz hasonló, friss fogyasztásra, eltevésre és salátának is jó.
Fóliasátorban és szabadföldön is termeszthető uborka különlegesség. Termése 40 cm hosszúra is megnő, barázdás, zöldessárga. Az érett termések íze a sárgadinnyéhez hasonlóak, ezért dinnyeuborkának is nevezik. Nevét enyhén görbült banánszerű alakjáról kapta.
Tüskés uborka (kiwano)
Cucumis metuliferus E. Mey.
Különleges távol keleti tüskés uborka
A Kiwano tüskés uborka távolkeleti származású ősi fajta.
10-15 cm hosszú, gyümölcsös, lágy ízű érett termésének színe a világossárgától a narancssárgáig terjed.
Súlya: 200-300 g.
ÚTÓÉRŐ GYÜMÖLCS
A gyümölcshús smaragdzöld-sárgászöld, és kizárólag nyersen fogyasztandó, hámozva.
Az érett gyümölcs szobahőmérsékleten hónapokig eláll, ráadásul dekorációnak sem utolsó.
Vetés:
Érdemes palántát nevelni, vetése márc - ápr. kiültetni helyére vetni csak a májusi közepe után szabad. Meleg, védett helyre tegyük. Sortáv: 100 cm. a magokat a soron belül 40 cm távolságra vessük.
Vetés szabadföldbe: május második fele-június első feléig
Termesztése: fóliában, üvegházban, jobban nevelhető, de a szabadban is lehet védett meleg napsűtöte helyen!