Az oldal frissítve volt: 2019.01.01.
Padlizsán (Solanum melongena)
1. hagyományos sötét lila padlizsán
2. keskeny, hosszúkás lila padlizsán
Ázsiai kisméretű fajta padlizsán
Magja több fajta kiszerelésben kérhető, rendelhető egész évben.
3. fekete gömb padlizsán
Ázsiai kis méretű fajta
4. Firenzei lila padlizsán
Szabadföldön és fóliasátorban is nevelhető fajta
- nagyméretű
- nagyon jó ízű, édes
5. Afrikai padlizsán különlegesség.
Eggplant Red Ruffled "Hmog Red"
Solanum aethippicum
- termesztése megegyezik a többi fajtáéval
- termése teljes beéréskor, piros fodros kis méretű
Felhasználása: a termést már zöldes zsenge állapotában gyűjtik és fogyasztják, grilezve, párolva, szószokba, fűszernek és gyógynövényként is. Ha megvárjuk, hogy teljesen beérjen pirosra, akkor íze kesernyés és kemények az apró magjai. Lehet szárítani és darálni, fűszerként használni!
Általánosan a padlizsánról:
A padlizsán fagyérzékeny évelő növény, mely hazánkban egyéves kultúrában kiválóan termeszthető. Kompakt, 0,8-1,2 m magas, 60-100 cm átmérőjű bokrot fejleszt, melyen jelentős mennyiségű, dekoratív virágot, majd gyümölcsöt hoz. A termések mérete, súlya, és külleme is változatos, léteznek alig néhány dekagrammos, de akár kilós gyümölcsöt hozó fajták is.
Termesztése: Gyakorlatilag a paprikáéval megegyező nevelést igényel, a lehető legmelegebb, legnaposabb helyre ültessük, a teljes napkitettséget preferálja. Talajra nem igényes, de a jó vízháztartású, tápdús talajt meghálálja. Ideális tőtávolsága 60-80 cm. Konténerben, nagyobb cserépben is termeszthetjük, tövenként 6-8 liter tápdús földben már jól érzi magát. A jó termésképződés érdekében rendszeres öntözést igényel.
Szaporítása: Magról szaporítjuk. A magvetés (palánta neveléssel) januártól - március végéig, esedékes a fütött lakásban / fóliában / üvegházban, jó vízgazdálkodású, laza talajba. A vetésnél itt is vegyük figyelembe a „minél kisebb a mag, annál közelebb a felszínhez” elvét, tehát legfeljebb 2-4 mm mélységbe vessük a magokat. A csírázás 15-20 fok feletti hőmérsékleten 2-3 hét alatt várható. Ügyeljünk rá, hogy soha ne száradjon ki a talaja, és az öntözést lehetőleg alulról oldjuk meg! Kiültetése az utolsó fagyok után esedékes.
Felhasználása: A padlizsán kiválóan hasznosítható grillezve, sütve, majd tovább feldolgozva salátákban, krémekben, pástétomokban, de főételként is megállja a helyét. Apró termésű Dél-Kelet-Ázsiai fajtáit többek között a thai konyha savanyítva is használja.
Jó tudni: Az ízletes padlizsán titka a konyhakertben és a piacon is, hogy soha ne a nagyméretű, túlérett padlizsánokat válasszuk, hiszen akkor már a legtöbb esetben meg vannak keseredve, és a magok is teljesen kifejlődtek a gyümölcsökben. Fogyasztásra mindig a félérett padlizsánok a legalkalmasabbak. A legegyszerűbben úgy tudjuk megállapítani, hogy még ízletes-e a padlizsán, hogy megnézzük, fényes-e még a bőre. Ha már tompa, matt árnyalatú, akkor túlérett gyümölccsel van dolgunk.