Az oldal frissítve volt: 2019.12.10.
CSÍPŐS (CHILI) PAPRIKA FAJTÁK
A paprika vetőmagokat 8-12 órára saját termesztésű, gyógynövényes vízbe szoktam áztatni vetés előtt.
A magok előáztatásához használok szárított gyógynövénykeveréket, melyet ön is megrendelhet tőlem! Egy tasak tartalma, elég nagyjábból 30-40 tasak vetőmaghoz. Annyi ázalékot kell ép használni, ami kényelmesen eltudja majd lepni a magokat, (pl. egy kisebb, tejfölös pohárban). Én 30-40 ml. szoktam használni egy fajta maghoz, miután megáztak a magok, a maradék ázalékot ráöntöm a csiráztató földre a magok vetésekor.
1 tasak gyógynövény szárítmány 300 Ft.
Az ázalék elkészítése:
- forraljunk fel 1,5 L tiszta vízet, a (kút víz a legjobb)
- miután felfort vegyük le a tűzről és keverjük jól bele az 1 tasaknyi szárítmányt a vízbe, és födjük le, hagyjuk ázni 20-30 percet. Ezután szűrjük le és hűtsük le legálabb kézmelegre vagy szobahőmérsékletűre (15- 30 °C) és használható, nem kell higitani!
(Hogy miért érdemes előáztatni ezzel a gyógynövényes vízzel a magokat?Mert könnyebben kicsiráznak, a magok, erősebb egészségesebb és szebb növények fejlődnek, ezáltal jobban ellen állnak a betegségeknek kártevőknek!)
Január - Március közepe között érdemes elvetni a paprika magokat palánta nevelésre. Csíráztatáshoz 22-30 °C kell és fény. Rendszeresen kell öntözni, de túlöntözni nem szabad, mert hamar jelentkezhet palántadőlés. Melegigényes növény, ezért május közepe-vége felé kell kiültetni, (a fagyosszenteket én megszoktam mindenképpen várni).
Vetéstől a palánták kiültetéséig legalább 2 hónapot kell számítani, de ha több inkább az nem baj. Porhanyós, jó vízelvezetésű talajra van szüksége. A sortávolság általában 40–60 cm között legyen, a tőtávolság pedig 15-20 cm. A távolság fajtánként változhat valamennyit!
SZERKESZTÉS ALATT!
Hagyományos csípős fűszerpaprika
- színe nagyon szép, és az íze is kiemelkedő
Aranyka csípős fűszerpaprika
- 18 - 22 cm. hosszú a termése, igazi szépség és különlegesség
Habanero chocolate chili
(Csokoládé habanero chili)
Húsa valóban finom édes gyümölcsös csoki ízű, viszont nagyon csípős chili teleltethető télikertben szobában!
Erőssége: Scoville-skála szerint kb. 450.000-600.000 SHU
Chili paprika - mini (egy tányér)
- kis növényke, nagyon apró kis gömb termésekkel.
Konyha ablakban is elfér kényelmesen.
Chili paprika, csípős
- termése 1-2 cm közötti.
Kis méretű növény, egy konyha ablakban is elfér.
Chili paprika, kellemesen csípős
- termése 3-6 cm közötti, bőtermő fajta, ha folyamatosan szedjük folyton virágzik és terem.
Chili paprika - 8-12 cm.
- közepesen csípős fajta, nagyon bőtermő, nagy bokrot növeszt, termése 8-12 cm. hosszú, keskeny.
Szárítani kitűnő, de frissen fogyasztva is finom.
Magyar cseresznye paprika - mini csípős
Vetése: - palántának beltérben januártól - áprilisig, 0,5-1 cm. mélyre, csírázása 10-20 nap, 20-25 °C fokon.
Kiültetés: májustól, fagyok után
Ajánlom, friss fogyasztásra, szárításra, eltevésre!
Pete'r pepper Chili (penis) - Fütyi alakú chili paprika
- különleges formájáról kapta a nevét.
A zöldről pirosra érik a termése.
Közepesen csípős erősségű: 10000-23000 SHU között van. Vastag húsú fogyasztható frissen, vagy szárítva chilis pehelyként, vagy porrá őrölve.
Ültetés előtt a magokat langyos vízben áztassuk 8 órán át. Vessük laza szerkezetű talajba 2-3 mm mélyre, és helyezzük napsütötte ablak elé.
Csírázási ideje 14-28 nap. A fagyveszély elmúltával ültessük ki tápdús, napsütötte helyre, s rendszeresen öntözzük.
Fekete chili paprika - Black olive chili hot pepper
Ez a paprika különlegeség egyik nagy kedvencem a csípősek közül, mert nagyon ízletes, vastag húsú kellemesen csípős!
- 80 -100 napos, erőssége: 45.000 SHU (Scoville Heat Units)
Termése 2-4 cm közt van, először zöldes - lilás színből indul, aztán átmegy feketébe, és ha még tovább várunk türelmesen akkor teljesen pirossá érik. Lehet vele kisérletezni kinek milyen érési állapotban tetszik és ízlik jobban.
Vetése: - palántának beltérben januártól - áprilisig, 0,5-1 cm. mélyre, csírázása 12-25 nap, 22-28 °C fokon.
Kiültetés: májustól, fagyok után
Ajánlom, friss fogyasztásra, eltevésre nagyon ízletes!
Pepperoni csípős paprika
18-22 cm. hosszú a termése
Jamaikai vörös pepperóni - Peperone Jamaican Rosso
(nagyon csípős) erősége: 50 000 – 100 000 SHU
(Scoville Heat Units)
Mikor teljesen beérik világospiros színű és nagyon erős. Termése 4 cm, hasonló a habanero chilihez. Édes és gyümölcsös íze van, szószok készítéséhez ajánlott felhasználni.
Cayenne - chili (csípős paprika) - 85 napos
Erőssége: 30.000-50.000 SHU (Scoville Heat Units)
Szabadföldi fajta, növény magassága 60-80 cm éri el. Termése zöldből pirosba érik, keskeny csüngő állású, 14-18 cm hosszú. Cayenne bors - nak is nevezik!
Vetése: cserépbe beltérben januártól - áprilisig 0,5-1 cm. mélyre, csírázása 7-30 nap, 25-30 C fokon.
Kiültetése: májustól, fagyok után!
Megjegyzés: a fejlet növény a hideget jól tűri
Ajánlom friss fogyasztásra és szárítva felhasználni.
Bogyiszlói paprika, kellemesen csípős
Bohócsapka erős paprika, tulipán paprika
Termése világoszöldből narancspirosra érik, közepesen csípősségének köszönhetően salátákba, vagy savanyítva érezhetjük leginkább karakteres zamatát. Frissen fogyasztva, szárítva, vagy savanyúságnak is kiváló fajta.