Vegyszer és műtrágyamentesen nevelt növények és vetőmagok.

A természet adta lehetőségeket alkalmazom a kertemben, (semmilyen vegyszert, sem műtrágyát nem használok!). Különféle palánták és cserepes növények, gyógy és fűszernövények, dísznövények, trópusi, mediterrán növények különlegességek, friss termések.

 Az oldal frissítve volt: 2019.12.10.

 

CSÍPŐS (CHILI) PAPRIKA FAJTÁK 

A paprika vetőmagokat  8-12 órára saját termesztésű, gyógynövényes vízbe szoktam áztatni vetés előtt.

A magok előáztatásához használok szárított gyógynövénykeveréket, melyet ön is megrendelhet tőlem! Egy tasak tartalma, elég nagyjábból 30-40 tasak vetőmaghoz. Annyi ázalékot kell ép használni, ami kényelmesen eltudja majd lepni a magokat, (pl. egy kisebb, tejfölös pohárban). Én 30-40 ml. szoktam használni egy fajta maghoz, miután megáztak a magok, a maradék ázalékot ráöntöm a csiráztató földre a magok vetésekor.

1 tasak gyógynövény szárítmány 300 Ft. 

Az ázalék elkészítése:

- forraljunk fel 1,5 L tiszta vízet, a (kút víz a legjobb)

- miután felfort vegyük le a tűzről és keverjük jól bele az 1 tasaknyi szárítmányt a vízbe, és födjük le, hagyjuk ázni 20-30 percet. Ezután szűrjük le és hűtsük le legálabb kézmelegre vagy szobahőmérsékletűre (15- 30 °C) és használható, nem kell higitani!

 (Hogy miért érdemes előáztatni ezzel a gyógynövényes vízzel a magokat?Mert könnyebben kicsiráznak, a magok, erősebb egészségesebb és szebb növények fejlődnek, ezáltal jobban ellen állnak a betegségeknek kártevőknek!)

Január - Március közepe között érdemes elvetni a paprika magokat palánta nevelésre. Csíráztatáshoz 22-30 °C kell és fény. Rendszeresen kell öntözni, de túlöntözni nem szabad, mert hamar jelentkezhet palántadőlés. Melegigényes növény, ezért május közepe-vége felé kell kiültetni, (a fagyosszenteket én megszoktam mindenképpen várni).

Vetéstől a palánták kiültetéséig legalább 2 hónapot kell számítani, de ha több inkább az nem baj. Porhanyós, jó vízelvezetésű talajra van szüksége. A sortávolság általában 40–60 cm között legyen, a tőtávolság pedig 15-20 cm. A távolság fajtánként változhat valamennyit!

 

 SZERKESZTÉS ALATT!

 

Hagyományos csípős fűszerpaprika

 - színe nagyon szép, és az íze is kiemelkedő

csipos_fuszerpaprik.jpg

 

 daralt_fuszerpaprika.jpg

 

 

Aranyka  csípős fűszerpaprika

- 18 - 22 cm. hosszú a termése, igazi szépség és különlegesség

img_20170825_172202.jpg

 

 Habanero chocolate chilihabanero_chocolate_chili.jpg

(Csokoládé habanero chili)

Húsa valóban finom édes gyümölcsös csoki ízű, viszont nagyon csípős chili teleltethető télikertben szobában!
Erőssége: Scoville-skála szerint kb. 450.000-600.000 SHU

 

Chili paprika - mini (egy tányér) Vigyor

- kis növényke, nagyon apró kis gömb termésekkel. 

Konyha ablakban is elfér kényelmesen.

img_20170816_115658.jpg

 

 

Chili paprika, csípős

- termése 1-2 cm közötti.

Kis méretű növény, egy konyha ablakban is elfér.

 img_20170817_194711.jpg

 

 Chili paprika, kellemesen csípős

- termése 3-6 cm közötti, bőtermő fajta, ha folyamatosan szedjük folyton virágzik és terem.

20151014_145003.jpg

 

 Chili paprika - 8-12 cm.

- közepesen csípős fajta, nagyon bőtermő, nagy bokrot növeszt, termése 8-12 cm. hosszú, keskeny.

Szárítani kitűnő, de frissen fogyasztva is finom.

img_20170915_210617.jpg

 img_20170904_174645.jpg

 

 Magyar cseresznye  paprika - mini csípős

Vetése: - palántának beltérben januártól - áprilisig, 0,5-1 cm. mélyre, csírázása 10-20 nap, 20-25 °C fokon.

Kiültetés: májustól, fagyok után

Ajánlom, friss fogyasztásra, szárításra, eltevésre!

img_20170904_174859.jpg

 

Pete'r pepper Chili (penis) - Fütyi alakú chili paprika

- különleges formájáról kapta a nevét.

A zöldről pirosra érik a termése.
Közepesen csípős erősségű: 10000-23000 SHU között van. Vastag húsú fogyasztható frissen, vagy szárítva chilis pehelyként, vagy porrá őrölve.
Ültetés előtt a magokat langyos vízben áztassuk 8 órán át. Vessük laza szerkezetű talajba 2-3 mm mélyre, és helyezzük napsütötte ablak elé.
Csírázási ideje 14-28 nap. A fagyveszély elmúltával ültessük ki tápdús, napsütötte helyre, s rendszeresen öntözzük.

img_20171021_103639.jpg

 

 

 Fekete chili paprika - Black olive chili hot pepper

Ez a paprika különlegeség egyik nagy kedvencem a csípősek közül, mert nagyon ízletes, vastag húsú kellemesen csípős!

- 80 -100 napos, erőssége: 45.000 SHU (Scoville Heat Units)

 Termése 2-4 cm közt van, először zöldes - lilás színből indul, aztán átmegy feketébe, és ha még tovább várunk türelmesen akkor teljesen pirossá érik. Lehet vele kisérletezni kinek milyen érési állapotban tetszik és ízlik jobban.

Vetése: - palántának beltérben januártól - áprilisig, 0,5-1 cm. mélyre, csírázása 12-25 nap, 22-28 °C fokon.

Kiültetés: májustól, fagyok után

Ajánlom, friss fogyasztásra, eltevésre nagyon ízletes!

fekete.jpg

 

 

 Pepperoni csípős paprika

18-22 cm. hosszú a termése

20161001_142945.jpg

 

 Jamaikai vörös pepperóni Peperone Jamaican Rosso 

(nagyon csípős) erősége: 50 000 – 100 000 SHU

(Scoville Heat Units)

Mikor teljesen beérik világospiros színű és nagyon erős. Termése 4 cm, hasonló a habanero chilihez. Édes és gyümölcsös íze van, szószok készítéséhez ajánlott felhasználni. 

Napigényes, javasolt vetési hőmérséklet 20-30 °C szabadföldbe és fóliasátorba is vethető.

jamaikai_voros_pepperoni_csipos.jpg

 

Cayenne - chili (csípős paprika) - 85 napos

Erőssége: 30.000-50.000 SHU (Scoville Heat Units)

Szabadföldi fajta, növény magassága 60-80 cm éri el. Termése zöldből pirosba érik, keskeny csüngő állású, 14-18 cm hosszú. Cayenne bors - nak is nevezik!  

Vetése: cserépbe beltérben januártól - áprilisig 0,5-1 cm. mélyre, csírázása 7-30 nap, 25-30 C fokon.

Kiültetése: májustól, fagyok után!

Megjegyzés: a fejlet növény a hideget jól tűri

Ajánlom friss fogyasztásra és szárítva felhasználni.

 img_20170915_210304.jpg

 

  Bogyiszlói paprika, kellemesen csípős

img_20170813_133453.jpg

 

 Bohócsapka erős paprika, tulipán paprika

 Termése világoszöldből narancspirosra érik, közepesen csípősségének köszönhetően salátákba, vagy savanyítva érezhetjük leginkább karakteres zamatát. Frissen fogyasztva, szárítva, vagy savanyúságnak is kiváló fajta.

 

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 269
Tegnapi: 1 169
Heti: 269
Havi: 24 895
Össz.: 969 030
Oldal: Erős-csípős paprika fajták képek és leírás
Vegyszer és műtrágyamentesen nevelt növények és vetőmagok. - © 2008 - 2024 - szatmari-naturkert.hupont.hu

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat